Založení bylinkové zahrádky

V poslední době se bylinky opět vrací do módy díky zvyšujícímu se zájmu společnosti o zdravý životní styl. A protože nákup čerstvých rostlinek je finančně velmi náročný, začínají si je hospodyňky pěstovat doma. Navíc rostlinky zakoupené v supermarketech jsou určeny spíše ke spotřebě než pro pěstování, protože nemají dostatečný kořenový bal pro růst. Jak si založit bylinkovou zahrádku?

bylinka kerblík

Nejlepší je začít s výsadbou na jaře, kdy si je můžeme vypěstovat na balkoně, zahradě či za oknem. K pěstování se může použít klasický bylinkový záhon, ale i jiné neobvyklé formy jako bylinkový vrch, nábytek nebo spirála, která zahrádku navíc ozvláštní.
bazalka v míse

Při výběru bylinek je třeba brát v potaz, jaké prostředí preferují. V našich podmínkách se nejčastěji pěstují středomořské typy, které vyžadují plné slunce, pravidelnou zálivku a dobře propustnou půdu zabraňující přemokření, na které jsou citlivé. V našich podmínkách mohou být pěstovány i v polostínu, což způsobí to, že nedorostou takových výšek, jako v místě své domoviny. Také s půdou si vystačí s chudší, ale pokud bude použita ta bohatá na živiny, rostlinky se krásně rozrostou.

Co se týká sortimentu, každý si vybírá takové druhy, které upotřebí. Jiné bude složení bylinkové zahrádky pro kuchyňské použití či grilování a jiné pro výrobu domácí přírodní kosmetiky.

Při výběru jednotlivých druhů je také dobré vědět, které bylinky se k sobě hodí. Navzájem je vhodné kombinovat například typicky kuchyňské druhy, jako jsou petrželka, pažitka, kopr, kerblík, koriandr, libeček. Naopak do volného prostředí se nehodí máta nebo meduňka, které produkují spoustu šlahounů a mají tendenci zplaňovat. Tyto druhy by mohly celou zahrádku zahltit, hodí se proto k pěstování spíše v květináči.
bylinky – koření

Pokud si přece nejste jistí, jestli se vámi oblíbené druhy k sobě hodí, je pro vás vhodným pomocníkem spirála. Ta zajistí, že na jednom místě se budou moci pěstovat bylinky s různými nároky. Do horních částí spirál se hodí středomořské druhy, které se vyhřejí od kamenů a nedojde k jejich přemokření. Čím více směřuje spirála k zemi, tím je půda vlhčí, proto se do nejnižší části hodí druhy kuchyňské.